Закон о амнестији с војног аспекта

Zakon o amnestijiДискусија проф. др Светозара Радишића, пуковника, на саветовању о теми „Заштита људских права и слобода у Војсци Југославије“. Организатори: Београдски центар за људска права и Центар за цивилно-војне односе из Београда, 30. јануар 2001. године

Официрима није душевно лако, нити логички, једноставно да говоре о амнестији „дезертера“. Први разлог за то је суштина официрског позива. Познато је, како је писао Андре Гаве, да „служба официра у себи садржи интелигенцију, карактер, оданост, самопрегор и самоодрицање у обављању добровољне, разумне, сталне, императивне и апсолутно моралне грађанске дужности, која апсорбује све појединачне снаге и тражи жртве. Старешина и његов потчињени су на служби увек присутне заједничке војничке дужности. При томе су комадовање и послушност подједнако часне радње, засноване на узајамној привржености. Официр је једини службеник коме је држава дала опште овлашћење своје суверене власти, јер је ставила у његове руке грађане, па их принудила да му се потпуно повинују, да би их на тај начин увела у службу најтеже грађанске дужности. Пошто се ванредна власт официра примењује у раду над људима, командовање мора бити човечно и морално. Старешина нема права да понижава свога потчињенога, да га вређа, нема права да га обмањује. Лаж, обмана, злоупотреба, грубост заслужују исти презир… Једнакост пред дужношћу је главни закон у војсци… Старешина не може ни у чију корист чинити нешто на уштрб службе и сви људи из његове јединице морају бити у његовим очима једнаки… Правичност је главно својство сваке моралне снаге…"

Војска Југославије и медији

Vojska Jugoslavije i medijiОвај новинарски напис објављен је под насловом „Медији и Војска“ у листу „Војска“ бр. 578, 27. фебрура 2003. године, а потом преузет на сајт „Васељенска ТВ“ 20. Априла 2010. године.

Напис је припремљен за научни скуп о насловљеној теми.

„Силна је реч, као гром. Она поражава грешника, мелем је болноме и потиштеноме, утук је развратноме, а опомена богатоме…“.

Свети Владика Николај Велимировић

Савршено тотално ратовање

Savrseno totalno ratovanjeОвај новинарски напис објављен је под насловом „Савршено ратовање“ у војном листу „Војска“ бр. 572, 16. јануара 2003. године.

Нове врсте ратова приморавају теоретичаре у области ратне вештине да обогате садржаје теорије о ратовима новим дефиницијама и класификацијама. У све савршенијим сукобима настоји се да се тежиште дејстава пренесе из војне сфере у сферу у којој се утиче на психу, вољу, осећања и имагинацију људи, како би агресор лакше и једноставније остварио своје „виталне интересе“.

Психотроника иза седам војних брава

PsihotronikaОвај новинарски напис објављен је под насловоим „Психотроника иза седам брава“ у фељтону „(Зло)употреба мозга – неокортикални рат“ (лист „Вести“, 29. јануар 2005. године)

Влада Сједињених Држава потрошила је преко ЦИА више од двадесет милиона долара на истраживања менталне пројекције. Паранормалне активности примењиване су у ратовима одувек и то не само као средство прикупљања обавештајних података, већ, и пре свега, као средство психолошког рата.

Како (не)писати чланак за „Војно дело“

Vojno delo 1995Овај теоријски напис објављен је под насловом „Ратна вештина у војним часописима“ у зборнику радова „Војна наука и доктрина“), Сектор за школство, обуку, научну и издавачку делатност ГШ ВЈ (Институт за Војностратегијска истраживања), у Београду, 1998. године. Када сам написао текст био сам доцент војних наука.

„Војно дело“ сам волео и био му, у улози главног и одговорног уредника, посвећен дуже од шест година. Данас (2017.) га волим само архетипски. Мислим да су га унаказили сарадници окупатора после 2000-те године. Чак су му изменили и изглед, облик и садржај. Сада раде за наше дојучерашње непријатеље (НАТО, САД и ЕУ). Када сам 2015. године свратио у Редакцију, осећао сам се као непозната и непожељна особа. Да не верује човек ко је сада тамо главни и одговорни уредник. Ни кафу ми није понудио (не пијем кафу).

Угрожена с(а)вест човечанства 

Savest covecanstvaОвај теоријски напис објављен је под насловом „Угрожена с(а)вест човечанства“, у часопису „Војни Информатор“ број 4-5/2002.

Глобалне визије нису нова појава, будући да су се јављале и у ранијим епохама, и према схватању идеолога Трилатерале, биле су само обмане или чиста мистика. Међутим, креатори најновијег мондијализма почели су да верују да су се стекли сви услови за планетерно господарење. То је основни разлог што свет запада у ратне процесе опирући се нестајању држава и нација. Запад, с друге стране, у настојању да рашири своју демократију, културу, начин живота и успут, ради прогреса, оплоди мега капитал, покушавајући да цивилизује остале цивилизације, нашао је решење у тоталном сведимензионалном рату,[1] у којем цивилне институције реализују велики број активности које су раније биле искључиво у војној надлежности, а оружане снаге изводе и тзв. цивилне операције.

Утицај измењених услова за оружану борбу на заштиту података о сопственим снагама

Izmenjeni uslovi za oruzanu borbuОвај стручни напис објављен је под насловом „Утицај измењених услова за оружану борбу на заштиту података о сопственим снагама“ у Београду, у општевојном теоријском часопису „Војно дело“ број 4-5/1992. Био сам тада потпуковник артиљеријско-ракетних јединица противваздушне одбране, магистар ратне вештине.

Почео је тотални рат свих против свих

Hakerski ratХакерски рат и одбрана

Војно-стручни часопис „Нови гласник“ бр. 1/99, 17. март 1999.

Хакерски рат је део тоталног рата и једна димензија рата знања. То је рат који су многе земље изгубиле пре његовог почетка, јер немају одговарајућа средства ни права доктринарна решења. Реч је о рату у којем су најугроженији софистицирани системи, информатички ресурси и њихови осетљиви електронски уређаји.

Микрочиповање - претња достојанству и слободи

mikrocipovanje ljudi

Бројни су показатељи да се људски род налази пред још једним технолошким раскршћем. Нанотехнологија омогућава наглу хуманизацију односа на планети, квалитетнији живот, боље здравље и дуговечност свих људи, а истовремено најбогатијим људима (мегакапиталисти) ствара услове да задрже своју економску, политичку и војну надмоћ. Проблем је што о хуманизацији одлучују владари из сенке – тзв. Велики брат – и што они због пословичне похлепе настоје да створе неоробовласнички поредак (потпуну контролу људи) уместо планете благостања. Сви потези и улагања светских моћника усмерени су ка контроли људи, контроли ума и изради и продаји новог све убојитијег оружја.

Најочевиднији докази су постојање ХААРП-а, СИГИНТ-а, Абрамсове кутије, ГАМА неутрализатора и активатора, садржаја документа СТАРТ-2, јединица за виђење на даљину у Форт Миду, "Вуду ратника", јединица за парапсихолошка дејства у саставу Кфора, Института у Мериленду, буџета САД за психотронска истраживања, изјаве сведока после посета војним базама Натоа, докумената ДИА о истраживањима у СССР, Пољској и ЧССР, Војног Института Џуне – Евгеније ЛувашевнеДавиташвили, истраживања Влаиља Казначејева, Јурија Негрибицког и Александра Трофимова, примена нанотехнологије, уградња микрочипова у људски организам, тетоважа унутар RFID система, итд.

Људи су прилагођени природним космичким зрачењима, али нису отпорни на вештачка, а поготово на примену енергетских оружја и уређаја који раде на фреквенцијама субатомског подручја. Та средства, нанотехнолошки обрађена, користе се и за контролу људи.

Постоје методе и средства за заштиту од негативних зрачења и за онемогућавање електронске контроле људи и њиховог ума. Међутим, они се могу примењивати само у организованим државама, у којима је власт народна, спремна за сведимензиону одбрану, засновану на уважавању нових садржаја рата.

Цео текст у .пдф формату

Срби у рату знања - над понором се најбрже учи

Истини на трагуПо свему судећи, планетарни проблеми су постали нераскидива одредница живота сваког појединца. Људи су прихватили прокрустовски живот, те иако су сви уникати, пристају на сваковрсну уравниловку. Мада је свима јасно да постоји Богом дана, природна, космичка душевна разлика међу индивидуама, у језуитском, вавилонско-банкарском поретку се инсистира на непримењивању научно потврђених знања из области теорије организације, а наука се једнако празни од знања као и психа и ум појединаца. Уместо да 21. век буде одавно жељени век просперитета и благостања, светски неумници из окриља Хермесоваца успевају да пониште услове за живот људи и да главна улагања усмере ка ратовима и продаји наоружања. Загађеност и зараженост „мајке Земље“, није била никад свеобухватнија. Она прожима све четири компоненте живота: енергијску, материјалну, душевну и духовну.

Цео текст у .пдф формату

Страна 1 од 2

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 253 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd