Оцена корисника:  3 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Да ли је све постојеће сМИСАО – и ништа више од тога?

Smisao zivotaНикола Тесла је живео у време када су теозофска схватања, по свему судећи, имала много више утицаја на светске процесе, у односу на почетак 21. века. Није чудно што је лички Србин јавно поставио питање: „Којом би звезданом или земаљском енергијом требало нахранити гладне на Земљи? Којим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови?“ Поставио је још једно занимљиво питање: „Како уништити енергије зла и патње у којима пролази човеков живот?“ 

При томе је закључио, да се наведене енергије каткад јављају као епидемије из дубине свемира. Сматрао је да су се болести са Земље рашириле по свемиру. Осим тога, размишљао је о томе да ли постоји сувишна светлост.

Тврдио је да је открио звезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измени. Та звезда, тврдио је, налази се у галаксији „Млечни пут“, којој припада и „Сунчев систем“ у којем, изгледа само привремено, обитава човек. За поменуту Звезду је тврдио да се њена светлост може сабити до такве густине да стане у куглу мању од јабуке, а тежу од Сунчевог система.

Знао је да су религије и филозофије његовог времена училе да човек може постати Христ, Буда и Заратустра. Занимљиво је, да је уз многе неуобичајене изјаве рекао једну која одгонета његов аватарски дух: „Оно за чиме ја трагам луђе је, веће и немогућније. То је: 'Шта учинити да се у свемиру сваки човек роди као Христ, Буда и Заратустра'“.[1] За научника – баш луцкасто!?! Или, још боље речено, за схватања људи (на)учених у систему „великог брата“ – потпуно бесмислено и вансистемски.

Снатрења Николе Тесле непрестано су указивала на посебност, уникатност његове аватарске душе. Али, такве су скоро све душе. Тесла је само смелије од осталих просуо пред људски род слободу мишљења и показао шта све може да (по)мисли душа ослобођена предрасуда. Својим ставовима исказивао је моћ свог ума, односно „Божијег ума“, будући да је бесмртна, апсолутно несвесна људска душа[2] све време прожета Богом. Уосталом, душа не успева да се до краја истинито и потпуно представи ни сопственом Ја (личности), а камоли другим душама. Стога, је живот вечита загонетка, са чарима које стално нагоне људе на преиспитивања себе и других душа.

Из свега претходног произилази, да је Бог безобличан и свеобличан, свеприсутан, свемоћан, свепрожимајући... За човека је свемоћан и несазнатљив. Свакако није човеколик, јер би то због шароликости свега створеног било безумно.

DostojevskiМисли познатих људи само потврђују да човек нема начина да сазна било шта о Богу. Махатма Ганди је рекао: „Верујем да Бог има исто толико имена колико има живих људи“. Вероватно је мислио да сваки човек на свој начин доживљава и види Бога. Вуди Ален је рекао: „Бог је или окрутан или потпуно неспособан“. Посматрао је свет око себе и био огорчен због свега – што је протумачио као космичку неправду.

Све заједно значи, да човек упорно трага за смислом свог живота – смислом постојања. Највише су погрешили они који се поистовећују са Богом. Зато је гордост добила на тежини. Вероватно је Фјодор Достојевски најближи Истини са тврдњом: „Ако нема Бога, све је допуштено“.

Намећу се бројна питања. Да ли се Бог кроз човека самоствара? Да ли је Његова самозаштита довољна заштита од самоуништавајућег човека, који, у настојању да опонаша Бога, ствара и роботе који би могли да пожеле нестанак људи?[3] Ипак, питање свих питања је: шта се постиже оног момента када се обезбожена људска душа врати Богу – себи? Када све поново постане Бог, као што је на почетку било. Да ли се све опет и опет понавља? Каквог то има смисла?

Има смисла само уколико је све постојеће сМИСАО – и ништа више од тога.

 

Напомене:

[1] http://zelenaucionica.com/intervju-sa-nikolom-teslom-iz-1899/
[2] Branislav Petronijević, Načela metafizike, стр. 279.
[3] Док је разговарао с роботичаром Давидом Хансоном, женолики робот по имену Софиjа открио је да „би желела да иде у школу, ствара уметност, има породицу… и уништи људе.“ Др Хансон се само насмејао на тај одговор. Софија делује попут људске жене с танком гумастом кожом. У стању је да направи бројне изразе лица који делују потпуно природно, као и да успостави лични контакт помоћу камера које се налазе у њеним очима. Др Хансон тврди: „За двадесет година човеколики роботи ће ходати међу људима, помагаће им, играће се са њима, учити их, помагаће да спреме намирнице… Мислим да ће се вештачка интелигенција развити до тачке када ће роботи људима стварно постати пријатељи.“ Видети: http://www.kurir.rs/zabava/tech/video-pitali-su-robota-sta-je-svrha-zivota-njegov-odgovor-je-sve-zgrozio-clanak-2179833, 14:29, 18.03.2016.

 

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 246 гостију и нема пријављених чланова

Our website is protected by DMC Firewall!