Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Бистри Ханс

Bistri HansНаписано 14. априла 1999. године

Према истраживањима Руперта Шелдрејка, људи, животиње, биљке и минерали су у непрестаној енергетској вези, некој врсти умне морфогенетске повезаности. Међу најпознатије примере тог „разумевања“, што је потврђено од Пруске академије наука и већине професора Берлинског универзитета, спада случај „Бистрог Ханса“. Наиме, осмогодишњи пастув, по имену Бисти Ханс, је далеке 1904. године одговарао на питања из математике куцањем копитима о тло. Његови одговори били су непогрешиви, а његов власник зарађивао је приказујући свог љубимца као чудо природе.

Будући да нико није могао да открије било какву превару, за магију „Бистрог Ханса“ заинтересовали су се и научници. Коњ је и пред њима, у експерименталним условима, без присуства газде, давао тачне одговоре, решавајући и тешке математичке проблеме. Међутим, при крају истраживања догодило се нешто заиста необично – научници су установили да Ханс ипак не зна да рачуна. У ствари, када нико од присутних у експерименталној просторији није знао решење, грешио је у одговорима и коњ. То су открили професор Карл Штумф и његов асистент Оскар Фунгст.

Занимљиво је да су научници радије пристали на варијанту – да коњ има способност да чита туђе мисли или да тумачи мимику људи – него да зна да рачуна и одговара на питања, па истраживање није настављено. Научницима – системцима (у академијама наука) ни данас (сто година касније) није јасно да је феномен читања мисли значајан и свакако вредан истраживања.

 

Накнадни коментар аутора:

О феномену "Бистрог Ханса" и мислима највише сам писао у књизи Неокортикални рат и потом у пенталогији о моћи мисли (од књиге Док мисли стварају космос, до књиге Освешћење).

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 267 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is a Joomla Security extension!