Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Зашто се не разумемо

Tipovi licnostiНа почетку 21. века препознају се све врсте подела и разлика. Када се националним поделама додају поделе на атеисте и вернике, још је јасније зашто су сукоби унутар друштава неминовни и зашто су такви какви јесу. На пример, у Србији постоје православни Срби (верници националисти) и атеисти антисрби.

С лакоћом се може направити матрица са свим могућим варијантама, у којој је сигурно да постоје: верујући националисти, верујући анационалисти, верујући интернационалисти, верујући наднационалисти, верујући антинационалисти, атеисти националисти, атеисти анационалисти, атеисти интернационалисти, атеисти наднационалисти и атеисти антинационалисти.

Осим поделе на различите врсте националиста, јасно је да постоје поделе међу верницима и атеистима. Тако се верници деле најмање на две врсте. Једни верују у Бога на основама прихваћене догме, а други верују у Бога на неки себи својствен начин. Атеисти се могу поделити на оне који не верују да постоји Бог и оне који верују да постоји нешто, на пример, „нека виша сила“. На основу подељености међу људима исте нације, тешко је рећи колико различитих приступа животу и стварности постоји само у хоризонталној равни. И опет, ни ту није крај класификације приступа истини и информацијама. Постоји и тзв. вертикална раван.

Но, пођимо од почетка. Постоје седам типова личности (интегратор, визионар, организатор, стручњак, администратор, логистичар, безбедњак) и најмање петнаест врста интелигенције [лингвистичка, музичка, ликовна, вајарска, логичко-математичка, просторна, неимарска, техничка, телесно-кинестетичка, интерперсонална, интраперсонална, натуралистичка (природњачка, зоолошка, ботаничка), егзистенционалистичка (спиритуалистичка), лекарска и занатска]. Када се успостави њихов матрични однос, то су већ 105 различитих приступа животу – 105 различитих схватања договорне стварности. То значи да постоји организатор музичке интелигенције и администратор логичко-математичке интелигенције. Но то је само почетак у разматрању различитости људи. Поменуту матрицу треба помножити са два, због разлике мушког и женског мозга. Мислим да то не треба објашњавати. Сада постоји већ 210 различитих схватања. Помножимо то са бројем пет, јер сви они могу да буду националисти, интернационалисти, наднационалисти, анационалисти и антинационалисти. Описао сам њихове особине у својим књигама. 210 х 5 = 1050.

У "вертикалној равни" људи су различитог степена енергичности, интелигенције, душевности и духовности. У једној равни су, на пример, свети Сава и Махатма Ганди, а свакако нису у истој равни са њима жене, које је описала Гроздана Олујић у књизи "Гласови у ветру" речима: "... Које су се вукле његовим трагом, покорне и успаљене као кује у терању", нити мушкарци "... У чијим би очима повремено блеснула убилачка искра". Нису упоредиви људи без школе са Леонардом Да Винчијем или Николом Теслом. Поједини клошари и Бил Гејтс могу имати исти коефицијент интелигенције, али немају исто право на материју и простор. За њихову неравноправност довољан је лични изглед. Како постоји седам нивоа од клошара до аватара потребно је помножити 1050 са 7 = 7.350. Ни ту није крај ратличитих приступа стварности. Мора се помножити тај број са два, због грубе поделе на атеисте и вернике. Следи 7.350 х 2 = 14.700. Слободно тај број множимо са четири расе (бела, црна, жута и црвена): 14.700 х 4 = 55.800.

Vrste inteligencijeПред собом имате јединицу са 58.800 различитих војника. Ниједан није исти по схватањима. Али, ту није крај различитости. Узмимо да су они учени у 10 различитих школа, ради 10 различитих професија (има их свакако више – на пример фризер и архитекта). Помножимо 58.800 * 10 = 588.000. Колика је то армија неистомишљеника? A не би било лоше да се та цифра помножи са бројем држава. Има их намање 195, а политичари настоје на направе 400. Сви људи располажу различитим информацијама и стога је неозбиљно очекивати сагласје, трпељивост и толеранцију. Логичнији су неспоразуми, спорови, сукоби и ратови. Друга је и дуга прича зашто је то тако, али је сасвим извесно да од информација које човек поседује зависи његов однос према свему у животу.

Но, само незналице могу да помисле да је ту крај људских информационих специфичности. Сви људи имају различит вечни душевни запис, различит генетски код, различит космички код, различиту примарну ћелију, различито име, различито искуство. Сви ти кодови усложавају до те мере да бројку од 114.660.000 треба множити са шест, јер је већ на душевном новоу човек уникат. Када смо код душевне разлике, треба добијени износ помножити са два, будући да постоје душевно нормалне и душевно ненормалне особе. Сада физичко-енергијско душевна различитост достиже цифру од 687.960.000. У ствари, разлика у ставовима једнака је броју индивидуа на планети. На дан 2. јула 2018. године на планети Земљи било је 7.591.541.000 становника. Сви су људи информационо потпуно различити. Различитост тежи бесконачности. 

Зато не треба тражити истомишљенике – они не постоје. Треба прихватити људе такве какви јесу. Људе спајају само критеријуми и интереси. Када их спајају критеријуми, то значи да је једноставно направити скупове тзв. истомишљеника по физичком изгледу, полу, раси, вери, типу личности, врсти интелигенције, струци...

Не постоје истомишљеници – зато се не разумемо.

 

Накнадни коментар аутора:

Ова класификација је груба. У пракси је много комплекснија. На пример, верујући људи сврставају се у бројне религије и секте унутар тих религија. Само у тој области се може направити сложена класификација, која би помножила претходне матрице са великим двоцифреним бројем.

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 325 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is a Joomla Security extension!