Оцена корисника:  4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

Хрватима с поштовањем

HrvatskaОтворено писмо Светозара Радишића Хрватима

Обраћам се Хрватима, јер мислим да је цео свет пропустио да им се било када обрати и да је крајње време за то, јер се чини да је реч о „последњем тренутку“.

Поштовани Хрвати,

пишем вам као добронамерни космополита, човек који жели да буде у истини и љубави са свиме што је Бог створио.

Будући да „никад није касно“, мислим да је ред да вам се неко обрати и упути вам, уз изразе искреног поштовања и једно космички важно питање: Зашто допуштате, без иједне реакције, да вам име блате сви могући хибридни и набеђени Хрвати? Како је могуће да вам не смета, што наводни Хрвати, постали из политичких разлога и вековним, махом насилним, преверавањем Срба, пред вама изливају лажи и безбожну мржњу у ваше име? Бусајући се у груди да су Хрвати, после свега што су учинили у последњих 117 година и даље истичу да ће пити крв других народа и да су им узори фашистичке усташе, накарадне психопате огрезле у крви недужних.

Знам да прави Хрвати постоје, макар и у траговима. Мислим на Хрвате пре покатоличавања Срба и њиховог преименовања у Хрвате. Вама се и обраћам. Ако је веровати подацима с Интернета (довољно је у претраживач уписати: Хрвати), Бели Хрвати су били једно од источнословенских племена, које је насељавало подручје данашње Пољске. У 7. веку, један део тих Хрвата се преселио на Балкан. Бели Хрвати су очували своју политичку независност све до 11. века. Земља коју су насељавали називала се Бела Хрватска. Свакако не треба веровати само Интернету, али сведени смо на те податке, будући да је неко намерно и систематски брисао и својим интересима прилагођавао историју.

Шта је са усташима? Зар то нису устаници? Па само су Срби устајали на простору данашње Хрватске. Хрватима је приписана буна под Матијом Гупцем, за коју најугледнија хрватска историчарка др Нада Клаић пише да није ни постојала. Ви Хрвати нисте устајали. Дакле, ни усташи нису ваши, али се неко сада, позивајући се на усташтво, понаша помамно и крволочно у ваше име. Како су настале усташе и нацистичке странке, може се закључити и из књига доктора историјских наука Стјепана Матковића. У сваком случају, посматрано са стране, већи утицај на хрватску политику је имао Јосип Јозуа Франк од Анте Старчевића. Хрвати нису одлучивали о својој судбини, а то је погубно и за све који су у контакту са њима. 

Срби су у Хрватској покатоличени уз помоћ језуита типа Јосипа Штадлера и Јосипа Штросмајера, царских и ватиканских одлука, као и одлука Јосипа Броза. Нисте више оно што сте били пре њих. Зар вам не смета начин на који сте се ширили? Како је живети као прави, истински Хрват у Хрватској, у којој је остало само име хрватско? Променили су вам језик, писмо, знамења, традиције, фолклор, културу... Приписује вам се исконска мржња.

Данас, ви највише можете сазнати о себи из пера србских историчара Милоша С. Милојевића, проф. др Радивоја Пешића, др Светислава Билбије, др Олге Луковић-Пјановић, Анђелије Станчић-Спајић, а затим др Јована И. Деретића, др Реље Новаковића, Слободана М. Јарчевића и нарочито г-ђе Ружице Борисављевић, што је заиста крајње некоректно према вама. Требало би да истину о себи сазнајете од својих, а не од србских историчара.

Колико знам, ниједан народ нема проблема са вама и вашим погледом на свет. Зашто онда ниједан истински Хрват не каже да није у реду понашање извиканих и политичко-религијски поримокатоличених Срба? Оних "Хрвата" који су настали вештачки на основу ватиканских и комунистичких одлука (була и уредби).

Да ли преверени Срби имају толику моћ у Хрватској, да ви не смете да кажете шта мислите? Или сте можда кроз историју заборавили ко сте и да уопште постојите? Шта су вам причале мајке док су вас дојиле? Питајте их како могу толико често да помињу Бога, а да истовремено беже од истине. Ко сте ви, ком језику сте учени и којој култури? Тек, мислим да је опасно што смо у 21. век стигли са толико лажи, обмана и мржње и увек спремни за повампирење најдубљег зла у нама.

Немојте да се љутите. Мени су усташе поклале дедове. Свесно не кажем Хрвати, него усташе. Најмање што могу, је да у име мојих предака напишем овакво писмо - без мржње. Винча и Лепенски вир су и ваша колевка. Само проверите све што сам написао.

Знам да се после овог писма ништа неће променити, али то чиним да бих сачувао своју душу, а желим да и ви сачувате своју.

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 226 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd