Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

У загрљају емотивног робота

covekoliki robot copyОвај новинарски напис објављен је под насловом „Kад робот загрли“ у часопису „Енигма“ број 2260, 17. новембра 2006. године.

Пред човеком је ера у којој ће, након информатичке технологије, доминирати нанотехнологија. У средствима јавног информисања све чешћи су написи о доминацији компјутера и робота, па чак и застрашујући текстови у којима се помињу невидљиви „нано роботи”, који би се користили у ратне сврхе. Зато није чудно што футуриста Реј Карзвил сматра, да нестаје граница између људи и машина.

Да није све тако узнемиравајуће, потврђује робот по имену Домо, јер зна да грли. Он као и сви други роботи користи сензоре мале снаге да би установио колико јако може нешто или некога да притисне, односно стисне. До сада је то било могуће само уколико су сензори робота били у непрестаном контакту с објектом. То значи, ако сензори не остваре контакт с лимуном на палми, могло би се догодити да очи присутних буду попрскане млазом лимуновог сока.

Робот Домо је докторски рад Арона Еџингера из Института за технологију у Масачусетсу. Израђен је да би симулирао природни осећај додира. Његови „еластични мишићи”, украшавају његове прсте, зглобове, рамена и врат и, што је најважније, осећају тежину стиска и загрљаја. Он заиста није груб, јер грли као добри људи. Због своје еластичности, Домо има осећај за објекат испред себе. Стисак његове руке је складан, руковање пријатно – чврсто, али не и дивље.

Човеколики робот по први пут се нашао и у улози ТВ водитеља – у научно-популарном програму „Јуриш ума“ московског канала ТВ Центар.

Роботица Алиса „живи“ у Зеленограду, код групе ентузијаста коју чине млади научници од 23 до 25 година – рекла је водитељка и новинарка ТВ Центра Ана Урманцева.

Ма колико то изгледало чудно, комуникација и општење са човеколиким роботом изазива људску реакцију, јер човек разговара са програмираном машином. Постоји уверење да ће људе у разним функцијама ускоро заменити роботи. Водитељи са уграђеним чиповима и тренутна веза са интернетом – блиска је будућност. То је у емисији изјавила Ана Урмацева, позната руска водитељка.

За сада Алиси поверавају само да води програм. У разговору са водећим стручњацима из роботике, који су били позвани у студио, „Она“ није учествовала.

Следеће издање програма „Јуриш ума“ биће посвећено пројектима руских научника у области биомеханике, биоуправљања и сензорике у роботехници. Разговараће се о специјално припремљеним решењима за хитне и ванредне ситуације у којима се могу наћи запослени у болницама. А такође: о роботима полицајцима.

После свега наведеног, зар се не може наслутити будућност у окружењу нанотехнологије, вештачке интелигенције и робота који служе човеку, или га замењују? Док су у рукама позитивно оријентисаних програмера. А људи је све више на планети Земљи. Назире се жестока киборг конкуренција у времену које следи, након информационог заглупљивања и намерног „испирања“ људских мозгова.

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 254 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is a Joomla Security extension!