Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Осма конференција за новинаре Портпарола Војске Југославије

Osma konferencijaОд 2. октобра 2000. године по градовима Југославије организовани су немири. Трећег октобра др Зоран Ђинђић је најавио и генерални штрајк. Петог октобра објављено је да су избори за председника СРЈ поништени. На „Си-Ен-Ен-у” је приказан покушај окупљених грађана да уђу у Скупштину СР Југославије, затим да гори зграда Скупштине СРЈ, да су демонстранти ушли у зграду, освојили радио-телевизију Србије, затим да су освојили све ТВ станице, остала средства јавног информисања и полицијске станице. У 23 сата 6. октобра из кабинета НГШ ВЈ је у све команде и јединице упућена информација о резултатима председничких избора у СР Југославији, којом је Генералштаб ВЈ успоставио и објавио сарадњу са новим председником, др Војиславом Коштуницом. Недостајао је само доказни документ о победи на изборима, будући да је начелнику Генералштаба ВЈ усмено речено да је резултате потврдио Уставни суд Савезне Републике Југославије.

Већ 7. октобра, на конституисању скупштине СРЈ, интернационалиста Ненад Чанак је тражио укидање седмог батаљона војне полиције, као да је био потчињени Мила Ђукановића, или неког заједничког налогодавца. Био је то још један доказ да су политичари одговорни за организацију, стање и употребу Војске и једини посредници између народа и оружаних снага. Стога је и нелогично да они захтевају тзв. цивилну контролу Војске, јер то на свој начин непрестано чине.

 

Излагање Портпарола Војске Југославије

(10. октобар 2000, у 15 сати)[1]


Даме и господо,

Данашњу веома кратку тематску конференцију посвећујемо односу Војске Југославије према резултатима председничких и избора за посланике у Већу грађана и Већу република Савезне скупштине, ради уклањања евентуалних недоумица и доприноса смиривању послеизборне друштвено-политичке атмосфере.

Поштујући званично објављене резултате избора, напомињемо да су све активности Војске Југославије у предизборно време и за време избора условљене искључиво понашањем спољних војних чинилаца. Због демонстрације војне моћи, претње употребом силе и најављених сценарија за убацивање снага и оружја у Савезну Републику Југославију у време избора, Војска Југославије предузела је мере које су, према проценама војних експерата, утицале одвраћајуће, што је, уз примерну изборну дисциплину бирача, допринело да се избори спроведу у миру, уз оптималну безбедност грађана.

С друге стране, у вези са изборима у СРЈ биле су честе, посебно у иностранству, спекулације о томе „како ће на резултате избора реаговати Војска Југославије и 'војни врх'“. У неким средствима јавног информисања изнесене су нетачне тврдње да су нестали гласачки листићи прикупљени у Војсци. Затим, треба нагласити и да је прича о томе да се зна за кога су гласали припадници ВЈ бесмислена, тенденциозна и неистинита, будући да то фактички није могуће проверити.

Skuptina 2000Без обзира на то што се Војска Југославије у време председничких избора и кризе у вези с признавањем резултата избора понашала у складу с Уставом Савезне Републике Југославије, Законом о одбрани и Законом о Војсци Југославије, све више је покушаја да се дезинформише јавност о поступцима Војске и њеног руководства. Истина је да је Војска, поштујући вољу народа, доказала да је народна војска. Већина званичника и војно-дипломатских представника западних и источних земаља нагласила да је руководство ВЈ мудро одлучивало у периоду од 24. сепембра до 6. октобра и да су тиме, према њиховом мишљењу, спречени грађански рат и крвопролиће с несагледивим последицама. Председник СРЈ др Војислав Коштуница похвалио је понашање Војске Југославије. Све је то учињено у складу са прописима упркос врбовањима за партијско опредељивање, нападима на поједине личности у ВЈ, претњи старешинама и њиховим породицама, покушајима насилног уласка у војне објекте и касарне (Београд, Бела Црква, Батајница), спречавања покрета војних возила и колона, позивања на нејединство и настојања да се незаконито преузму поједине војне институције, као што је Савезна управа за контролу летења, итд. Ти притисци нису безазлени и могли су да увуку Војску у политичке сукобе и да умање стабилност и делотворност одбрамбеног система Савезне Републике Југославије.

Повремени напади на Војску Југославије ометају редован рад у јединицама и установама, будући да смо приморани да градимо комплетан механизам да јавне речи, и посебно дезинформације, не би деструктивно утицале на морал. Војска треба да буде под контролом надлежних али, истовремено, њу треба да од (дез)информационих деловања заштите државни органи (регулативом), да би се могла посветити војним, уместо политичким и војно-политичким питањима.

Посебан разлог за данашње обраћање Војске Југославије јавности јесте стање у Савезној Републици Југославији у послеизборном периоду, будући да постоји опасност да се ванинституционалним деловањем створи хаос, угрозе ред и мир и да процеси измакну контроли државних органа и институција. У појединим градовима (Београд, Ниш, Чачак, итд) крећу се наоружани појединци и групе, који провокативно отварају ватру и еуфорично се понашају, чиме угрожавају безбедност грађана и изазивају општу несигурност и страх. Те снаге, уз недовољно контролисане „кризне штабове“, учествују у насилном смењивању руководстава и преузимању државних институција и привредних организација од посебног интереса. С друге стране, остварен је посебан притисак на Врховни савет одбране. Спекулише се са прелазном цивилном управом над Војском, уценама у вези са расформирањем 7. батаљона војне полиције, диригованим смењивањем војног руководећег кадра, итд.

С претходним у вези, напомињемо да су стабилност и јединственост Војске Југославије засновани на доследном поштовању свих одредаба Устава и закона који регулишу питања војне одбране Савезне Републике Југославије. Ослањање на Устав, савезне законе и Правило службе послужило је као кључни критеријум за понашање свих припадника Војске. Према истом критеријуму Војска Југославије не подржава ванинституционално, нелегитимно и незаконито понашање појединаца, група и партија, јер то понашање води у грађански рат.

Војска Југославије је доследна у настојању да оствари своју одбрамбену функцију. Стога, не жели да због непромишљеног деловања неформалних група, председник СРЈ и Врховни савет одбране буду приморани да одлуче да се ангажује и Војска Југославије. То би се могло догодити у случају да неко спречава снаге МУП-а у обављању својих задатака на успостављању минималног система безбедности. Тада би јединице Војска Југославије поступиле према Уставу (члан 133) и савезним законима, ради спречавања нереда ширих размера. Међутим, то нама у Војсци никако не одговара, будући да би тада наше похвално понашање непотребно, и веома вероватно, изгубило садашњу подршку народа.
Хвала вам на пажњи.

Напомене:

[1] У 12 сати 10. октобра добио сам задатак да припремим конференцију за новинаре за поподне о теми „Послеизборна ситуација у СРЈ“. Текст на две и по странице, с језичком редакцијом, завршио сам до 14.45. Имао сам намеру да почнем излагање истим речима као на конференцији која није одржана 28. септембра, јер није било разлога за другачији приступ. Међутим, ни ова конференција, на исту тему, није одржана, због осетљивости актуелне проблематике. У Генералштабу ВЈ је процењено је да би генерални став Војске према изборима изазвао још већи отклон између државне администрације, која је тек преузела власт, и одбрамбеног система. Уосталом, припремљени текст је деловао као нека врста претње новим властима, али се то оштро упозорење није могло избећи, с обзиром на то да је ситуација у држави била безбедносно веома нестабилна.

[2] Овај текст има снагу документа, иако је објављен само у књизи Гушење истине проф, др Светозара Радишића. Занимљиво је да су снимци конференција за новинаре у периоду од маја 2000. до децембра 2001. године скинути са сајта Војске Србије и да дуже од 16 месеци није могуће да се установе подаци о томе где су снимци архивирани, иако су јавни, будући да су својевремено демократски презентирани светском јавном мњењу.

 

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 241 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is a Joomla Security extension!