Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 Треба се само освестити

Treba se osvestitiИнтервју са проф. др Светозаром Радишићем, пуковником.

Овај интервју није објављен, иако је завршен 6. маја 2003. године. Одобрен је прво за новинарку Ружицу Митковић, а потом за новинара „Новости“ Драгана Вујичића (примио је текст 10. маја 2003).

1. Господине пуковниче многи Вас памте као портпарола Војске Југославије, а ретко ко зна да сте професор у необичној науци коју у војним круговима називају ратна вештина?

Да, било је новинара који су ми замерили што сам и тој дужности приступио с научног становишта, што сам се представљао као истраживач и што сам често посезао за научним аргументима.

Mozak organizacije2. Мало је познато да сте своју каријеру посветили трагању за савременим решењима у области одбране. У неким написима поменута је Ваша идеја да се формира мозак одбране?

У стручном напису објављеном у билтену Генералштаба бр. 69, још у августу 1991., сугерисао сам да се Војска одрекне превазиђеног концепта ОНО, застареле стратегије оружане борбе и идеолошког приступа у војној науци. Суштина тог написа био је предлог да се формира експертски тим уместо Ратног кабинета председништва СФР Југославије. Тај тим требало је да ради све време (даноноћно), а не да се активира тек по одлуци о увођењу ратног стања. Веровао сам да ћу навести некога из „војног врха“ да подржи предлог. Да је тим формиран, не бисмо дошли у ситуацију да немамо више од десет година доктрину одбране. Још је вероватније да не бисмо имали погрешне процене и олако улазили у ратне сукобе. Имали бисмо одбрамбени систем по мери наших интереса, усклађених са интересима других.

3. Предложили сте и нова решења у вези са борбеном готовошћу?

После 18 година трупног искуства, сметало ми је много тога што у теорији ратне вештине није било усклађено са стварношћу и праксом. У магистарском раду 1989. године и докторској дисертацији 1994. године предложио сам мере за објективизацију контроле, праћења и подизања нивоа борбене готовости. Затим, понудио сам нове дефиниције и нове елементе борбене готовости и посебно примену савремених метода из операционих истраживања, организације рада и докимологије (науке о оцењивању). Верујем да је посебан помак у тој науци увођење вишекритеријумског програмирања, које је кључна метода примењена у моделу управљања системом за изградњу борбене готовости, који сам предложио. Реч је о преносу савремених метода из сфере техничких наука у сферу друштвених наука. Нажалост, једини докторат у вези са борбеном готовошћу, упркос одличној оцени, остао је потпуно незапажен.

4. Војној организацији предлагали сте да захтева од власти да формулише јасна национална (државна) опредељења, јасне националне интересе, циљеве и национални програм?

Већина мојих текстова у вези је са тим проблемима. Први пут сам проблем државних опредељења поменуо још 1991. године у поменутом стручном напису у Билтену, а потом и у напису „О концепту сведимензионалне одбране“. Други напис објављен је у часопису „Савремени проблеми ратне вештине“ бр. 34–35, 1996. године. Постојећи приступ изради доктрине одбране критиковао сам у чланку под насловом „Прва хрватска војна доктрина“, објављеном у „Новом гласнику“ бр. 5/95 (септембар–октобар). У њему су предложена и нова доктринарна решења.

Psihotronske metode5. Познати сте као аутор идеје о сведимензионалној одбрани?

Идеја о сведимензионалној одбрани произашла је из две побуде. Прво, у доктрини САД 1994. године први пут су поменуте тзв. сведимензионалне операције. Било је јасно да ће убудуће државе бити нападане у свим могућим сферама (технолошкој, економској, информатичкој, информационој, религијској, културолошкој итд). За разлику од аутора који су писали прегледне написе са туђим идејама, сматрао сам да је неопходно размислити и о томе како би требало реаговати на тотални напад, уколико сте задужени за одбрану нападнуте државе. На пример у чланку „Хакерски рат и одбрана“ („Нови гласник“ бр. 1/99), предложио сам одбрамбена решења у хакерској димензији информатичког рата. На тај начин настао је нови концепт одбране, који садржи и одбрану од неоружаних облика агресије.

5. Међу првима сте објавили текстове о новим димензијама неокортикалног и психотронског рата?

Објавио сам три научно-популарне књиге „Неокортикални рат“ 1999. године, „Неокортикални рат 2“ 2001. године и „Сатана се више не крије – Неокортикални рат против будућности“ 2002. године. Реч је о новим врстама ратова, у којима се утиче на психу и свест људи и ремете функције људског мозга. У књигама су објављени резултати истраживања и савремена решења у тим сферама.

6. Често у својим радовима помињете Теслине идеје?

Никола Тесла је незаобилазан за све истраживаче ратне вештине. Писао је о тзв. рату свих против свих, „пузајућим ратовима“, војној организацији, методама за процену трајања рата, новим оружјима и ратовима будућности. Његове идеје инспиративне су за све одбрамбене системе.

7. Предвидели сте ратове будућности?

Да. Писао сам о ратовима будућности у написима „Ратови знања“ објављеном у „Новом гласнику“ бр. 2/95 и „Савршено ратовање“ објављеном у листу „Војска“ 16. јануара 2003. Те ратове није тешко предвидети. Неопходно је само ревносно истраживање тзв. доктрина у оптицају. Велике силе већ су написале шта ће чинити убудуће, а мале земље, према досадашњим искуствима, не могу креирати ратове.

8. О контроверзној геополитичкој сфери објавили сте бројне написе. Добили сте 1998. године и повељу „Ревије 92“ за „геополитичку осматрачницу“?

Када неко оспорава геополитику постојањем тзв. виталних интереса, у ствари улази у „врзино коло“. Управо ти (политички) интереси у физичкој сфери непосредно утичу на планетарни простор и ресурсе. Покушао сам то и да докажем у више од 180 објављених геополитичких анализа. Већина предвиђања објављених од 1993. године обистинила су се у последњих десет година. На пример, о НАТО-у на Балкану објављени су написи када још није почело ширење Атлантске алијансе. То значи да геополитика није мистична уколико се истражује применом проверених научних метода.

Nefizicki ratovi9. С обзиром на то да сте вишеструко унапредили теорију ратне вештине, вероватно предајете на Београдском универзитету и у Војној академији и учествујете у раду тимова који креирају доктрину одбране и војну доктрину?

Не знам на шта мислите када говорите о унапређењу теорије ратне вештине? Што се тиче мог ангажовања уколико буде будућности мислим да ће бити неопходно да се изборимо истином за њу. То не могу они који је не знају. Уколико наставимо да чинимо потезе који нам умањују изгледе за исвеснију будућност, потпуно је неважно што нећу пренети своја знања на друге. За сада, у тимовима за израду доктрина и универзитетски предавачи о теорији ратовања су неки други људи.

10. Питао сам то, будући да сам у разговору са једним вашим колегом сазнао да сте формулисали нову класификацију ратова и први писали о ратовима у ванфизичкој и ванвојној сфери.

Када истражујете у науци која није до краја теоријски конституисана и стабилизована, пружа се прилика за многа појашњења и боље класификације. Људски сукоби су све разноврснији и садржајнији. Стога није чудно што на том недовољно истраженом подручју постоје многи теоријски, доктринарно и у регулативи недовршени ставови. Истина је да сам покушао да дефинишем савршене и тоталне ратове, да научно објасним неокортикални рат и сведимензионалну одбрану. Предложио сам нове моделе за усавршавање борбене готовости. Објаснио сам могућности примене електромагнетног и вибраторног оружја и заштиту од њих. Ипак, најзанимљивија су ми упуштања у теоријске авантуре када на основу постојећих знања покушавам да предвидим ратове будућности...

11. Писали сте и ангажоване текстове?

Живот нам не допушта да будемо безбрижни и да га посматрамо као неку представу у позоришту. О бројним неправилностима у Војсци написао сам текст „До рата и натраг“ још 1993. године. Тај текст објављен је у листу „Војска“ у рубрици „лични став“. Међутим, одбрамбени систем у целости има исто тако бројне проблеме. Сматрам, на пример, да је значајно и неопходно учешће свих интелектуалаца у борби против секти и осталих деструктивних организација. Нарочито оних које се крију иза фондација, агенција, тзв. хуманитарних организација, тзв. миротворачких организација, итд. Део тих институција користи пропусте у регулативи државе и ради на дисперзији енергије грађана и остваривању туђих интереса. Та енергија је услов за опстанак у суровој стварности, а државни интереси, нажалост, још нису постали јавна својина.

12. Писали сте и текстове у листу „Дуга“ о "групи 69”?

Због тих текстова објављених у марту 1994. године смењен сам са дужности главног и одговорног уредника „Војног дела“. Моји претпостављени ми никад нису опростили што сам писао о утицају на људски мозак и о групама и организацијама које се баве парапсихологијом у војне сврхе. И књиге које сам написао о неокортикалном рату непрестано су потискиване са јавне сцене. Као да неке тајне силе спречавају да се о њима пише. С друге стране, текстови су изазвали реакције од ТВ Загреб, ТВ Сарајево, преко хрватске, муслиманске и српске штампе, до војног часописа „Military Review“, „Тајмса“, Интернета... Занимљиво је да се огласио и генерал Вилијам Бил Дејвид, командант америчког контингента у саставу КФОР-а, и да је у једном интервјуу потврдио да је тачно све што сам писао. Уосталом, основни проблем је у мистификовању тог подручја. А све су мистерије засноване на недовољном знању. Слично је било и са теоријом завере. Многи су доказивали да не постоје ни „теорија завере“ нити завере, иако сви знају да завера као начин подмуклог остваривања интереса постоји од искона.

13. Дакле, ви сте одувек тражили да се нешто мења у нашим схватањима и нисте имали подршку. Каква нам је перспектива?

Све је то у свести. И проблеми и решења. Треба се само освестити.

 

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 248 гостију и нема пријављених чланова

Our website is protected by DMC Firewall!