Штампа

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Како све зовемо Бога – извориште свих изворишта и позадину универзалног живота

BogОвај напис је објављен под насловом „Како све зовемо Бога – извориште свих изворишта“ у часопису "Астрологос" број 118, децембра 2013. године. 

Иако је незаобилазан, ретко ћете од стране системаца, учених у савременом језуитско-маминистичко-вавилонском систему, доживети помињање Бога. У непрестаној борби за моћ, власт, статус, новац, профит, иметак... човек избегава речи које би и подсетиле на Творца.

Уосталом, када онај што је створен мисли о нествореном, запада у парадокс у којем се налазе свест и душа када објашњавају сами себе. Људи као самостварајући организми, под сталним утицајем и надзором несазнатљивог Бога, непрестано настоје да спознају свеприсутног и свепрожимајућег, нествореног Творца, уверени да се налазе у њему и да се Он налази у њима.

Приступ Творцу из различитих полазишта изнедрио је бројне језичке синтагме – синониме за Бога. "Поље нулте тачке” је појам најчешће присутан у физици и односи се на целокупан космички простор, за који све више научника тврди да је реч о свепрожимајућој, умној енергији.

Називе "акаша", "хроника акаше" и "спиритуална панорама" користе теозофи и антропозофи. "Колективно несвесно” користе психолози и посебно следбеници Карла Густава Јунга. Будући да је "колективно несвесно" свепрожимајуће, оно се поистовећује са колективном подсвешћу, о којој је писао популарни Џозеф Марфи или са Борхесовим "универзалим умом", мада је све више истраживача који тврде да су "колективно несвесно" и "колективно свесно" у истом простору. "Морфогенетско поље" Руперта Шелдрејка објашњава многе феномене у размени информација. Ко год истражује "свет информација", схвата да је реч о истом "пољу", које су Александар Трофимов и Влаиљ Петрович Казнечејев назвали "информационо поље".

Борхесов "универзални ум", "вечни ум" Светог Максима и "бездан" ("празнина”), имају исте одлике. У религијама, посебно од светих отаца, могуће је сазнати бројна именовања Бога, у изливима неспорне и неограничене љубави према њему. Реч је о енергији која пресудно утиче на живот свих бића. Без те врсте енергије не би било мисли, емоција, свести, идеја, нагона, љубави, живота...

Никола Тесла је сматрао да је светлост Праизвор. Док је он овладавао "скаларним пољем", други су истраживали "космичку матрицу", матрикс, "квантни вакуум", "имплицитни поредак"...

Махаришијево "јединствено поље интелигенције природе" било је веома популарно међу научницима који су примењивали методе за самоусавршавање, самоподешавање и самоисцељивање, користећи космичке информисане енергије. Очигледно је да "простор животних варијанти” Вадима Зеланда има исте могућности.

Covek i matriksСада, када се много више зна о методама какве заговарају научници попут Георгија Николајевича Ситина, Ларисе Форине, Генадија Јаковљевича Темњикова, Барбаре Ен Бренан, Дејвида Хамилтона и Вајане Стојбал, постаје јасно да су много векова уназад исте феномене називали Велико Неиспољено или Тао. Филозофи са Далеког истока би за Бога рекли да је Присутност која прожима цели универзум, или Универзална интелигенција. Много грубљи називи за Бога настали су у институцијама Запада, као што су Хипер-простор, космичка матрица, Пентагонов – "Други World Wide Web", и/или "квантни вакуум". Исак Боневиц је назвао Бога "Разводна табла”, а Војно-обавештајна служба САД – "Матрица”.

Да ли је и "Божије поље", о којем говоре научници окупљени око пројекта "Ртањ добре наде", сам БОГ? Тек, све наведено су називи за Творца, настала у различитим, истраживачким погледима човека на универзални свет.

Па како све човек назива Прадавног – Бога? Наведимо само она имена која само човек може мислити и изрећи: "Поље нулте тачке", "акаша", "хроника акаше", Јунгово "колективно несвесно", Шелдрејково "морфогенетско поље", Борхесов "универзални ум", "универзална мисаона супстанца", "вечни ум" Светог Максима, Праизвор, "космичка матрица", светлост, "квантни вакуум", "имплицитни поредак", есенски „космички океан мисли“, "спиритуална панорама", Теслино "скаларно поље", Махаришијево "јединствено поље интелигенције природе", "Информационо поље" Александра Трофимова, Зеландов "простор животних варијанти", Пентагонов "Други World Wide Web", "Разводна табла" Исака Боневица, "Матрица" Војне обавештајне службе САД, "бездан", "Ништавило", "празнина", "Хипер-простор", "Велико Неиспољено", "Тао", "Божије поље"...

Има таквих синтагми још. Све су то имена за Бога, односно синоними настали у различитим истраживачким погледима на свет. Да не бих стварао конфузију у мислима читалаца, у својим текстовима користим прилично смислену синтагму насталу у квантној физици – "поље нулте тачке". То не значи да мислим да је њихов назив најбољи. Да знају довољно, не би својој науци дали назив квантна физика. Уосталом, о науци мислим веома слично ставу Чарлса Форта изнесеном у књизи Књига проклетих: "Реална наука није могућа тамо где постоје двосмислене променљиве, а свака променљива је у коначном смислу двосмислена, тј. она је увек израз неуспостављене правилности... У квази-егзистенцији никада није било правих истраживања, него само приближавања истраживању, која из личних разлога истраживача прелазе у предубеђење и удобност..."

То не значи да права наука не би могла да постоји, али свакако значи да не може да постоји на планети лажи, фолирања, глуме, похлепе, насиља и мржње.

Међутим, шта ако је све много једноставније – ако је Мисао Бог? Јер, без мисли ништа не постоји. Ради размишљања о мислима могућа је једна мисаона игра, која нагони на даља размишљања. Мисао је створила све. Мисао је створила човечанство и човека и све живо и неживо што га окружује. Мисао је скраћеница произашла из речи Мајка – Извор – Светлост – А (почетак) – О (обухват свега постојећег). Мајка је извор светлости и почетак свега постојећег. Само Бога и Мајку човек не сме да омаловажава, какви год они били, јер они су то што јесу – без њих не бисмо постојали. Један је Бог и једна је мајка. (Ово поигравање мислима и речима нема научну заснованост. Служи само за развијање маште и као доказ да је човеку пружена могућност да буде мисаоно неспутан и искричав. Можда се у оваквим загонеткама и одгонеткама крије одговор на питање: шта је суштина Бога. Можда је Бог мисао? Прва, универзална. Можда?).

Има о чему да се мисли. Значај информација у стварању света уграђен је у сваку временску нит од Постања. Познато је да је пророковано време када ће се појавити Антихрист, нове месије и нови тумачи Бога. На први поглед та најава је такозваним побијањем унапред вековима служила да заштити религија од науке, која је по свему судећи настала као одговор на нејасан, религијски, метафизички, мистични приступ животу. То време, најављено у светоотачким књигама, је стигло. Научници помињу крај историје, крај времена, крај философије, крај свега постојећег („смак света“). Уз креационистички и еволуциони приступ стварању (постању) скоро сваки дан, због нових научних открића, могуће је употпуњавати обе теорије о настанку света и размишљања о томе да ли су људи једина мислећа бића у универзуму.

Проф. др Влатко Ведрал је у књизи Декодирање стварности дао основу за још једну слутњу везану за постанак света, која не искључује Творца. Запитао се „Да ли је могуће да у универзуму нема других информација осим људских?... Дао је и нову претпоставку Постања на основу свеприсутних информација, иако је све време избегавао да помене Творца свега постојећег и замењивао Га са изразом Природа: „Из првобитног стања, које садржи све могуће накнадне будућности, први догађај се највероватније збио без икаквог узрока (реч је о насумичном догађају) и тако је настао први бит или квантни кубит информације... Могуће је да је универзум пре времена био безобличан и празан. Затим је, пуким случајем, дошло до ремећења претходног стања, те је из скупа тачака појављених ни из чега настало време. То је потенцијално могуће, будући да је у физици доказано да узајамне информације могу да се појаве, и када информација нема, односно информација може да настане из празнине.... Уосталом, Џон фон Нојман је изнео мишљење да се сви бројеви могу извести из празног скупа операцијама ума... Изгледа да је бесконачан број информација створен из нула информација... Зато је могуће да су људи творци сопствене симулације? Можда човек сам ствара своју судбину?“. Слабост ове претпоставке је очевидно у изразу „пуким случајем“, који на неки начин оправдава ауторову бојазан да се помене Творац – покретач.

Колико год изгледао јеретички сваки став који није религијско-догматски, универзалном човеку је „дозвољено“ и природно да размишља о свему, да машта, сања, претпоставља, предвиђа, верује... Тако је неспорно умни професор Ведрал најавио још једну могућу теорију о Постању. Притом, он није научни догмата, будући да сматра да је наука само облик клађења на будуће исходе.

Дакле, осим теорије да је свет створио Творац, у неколико Божјих дана, са још од човека невиђеним и несхваћеним универзумом и са свим бићима која постоје и теорије о „Великом праску“, са необјашњиво умном самостварајућом еволуцијом, може се у ери информатике, због одлика информација, замислити још једна теорија о постанку света. То је важно, јер људи имају прилику да још више (раз)мисле.

Постојало је само време. Нестворена празнина (ништа у времену) некако се трајањем (временом) уобличила у празну мисао. Све је настало тек када је празну мисао попунила самосмишљена реч. Тако је настао први процес, што значи да су настали простор и догађај. Прва реч је информација која је створила видљиво и невидљиво. Зато је могуће рећи да мисли (носиоци информација) стварају космос. Узајамне информације су настале спонтано у универзуму, а догађаји су се дешавали без узрока. Наравно, човек, настао из мисли, као све остало у информацијама замишљено, од почетка је у мислима Творца добио важну улогу. Без њега не би постојала потврда о постању, законима, законитостима и начелима у макро и микро космосу.

Напредак свега постојећег проистиче из препознавања и прихватања закона. Човек је специфичан посматрач, разарач и заштитник свега око себе. Џон Вилер је записао: „Физика доводи до учешћа посматрача; учешће посматрача доводи до информација; информације доводе до физике“. Мада његова изјава подсећа на зачарани круг, његово запажање је логично, дато и значајно. Човек прихвата и ствара законе.

Једно је сигурно, тумачи Бога су Творца замислили као човеколико, свемоћно биће и придали му, иако признају да је несазнатљив, бројне особине. Чини се, притом, да је највећа грешка у схватању како Творац општи са својим створењима. Стога је горди човек запрепашћен светом у којем живи, а све што ваља и не ваља приписује Богу, очекујући да Бог реагује на добро и зло, затим на жеље, молитве и покајање, те да има везе са праштањем.

Our website is protected by DMC Firewall!